Nuffnang Ads

Thursday, 23 April 2015

Throwback

Assalamualaikum, hi...

Tiba2 teringat masa trimester pertama kehamilan. Sendu manjang. Asek menangis jek. Komplen bosan dengan husband. Kata tak dapat perhatian dari husband.

Kalau lah aku yang jadi husband masa tu, mau berserabut kepala hotak. Huhu...

Mana tak nya, satu kerja rumah pun aku tak sentuh. Basuh baju, menyapu, masak, semua aku tak buat. Aku duduk je depan tv, tengok tv, pastu bila bosan, aku menangis. Hahaha...apa benda punya perangai lah..

Husband lah yang gigih uruskan hal rumah. Semua kerja dia buat termasuk lah basuh poopoo kucing2 aku. Hatta masak pun dia buat. Masa tu aku suka sgt makan bubur. Tiap hari balik keje, pungpang2 dia kat dapur masak untuk aku. Aku, duduk je depan tv. T_T
Tahu2 makanan semua dah siap.

Allah.....teruk betul perangai.

Bila berakhirnya trimester 1st, mood mula pulih. Dah kurang nangis. Dah tak moody. Kat tempat kerja pun lebih fokus. Ada mood nak masak. Mood mengemas pun naik. Haaa....... gittheww....

Sekarang ni, husband pulak yang duduk goyang kaki. Balik keje, aku yang terpungpang2 kat dapur. Hehe..... Bagi dia makan sedap2, sampai terlebih karbo, akhirnya husband aku tewas. Penyakit kurang garam dia datang balik. Within 24hours jugak lah muscle weakness dia tu.

Huhu.......tapi banyak yang aku belajar lepas dari trimester 1st. And i'm so lucky to have u husband. Walaupun banyak je yang kurang kat diri u, tapi kekurangan tu tak dapat mengatasi kelebihan u. ^_^

I love u.


Friday, 17 April 2015

Saya nak blogwalking.

Assalamualaikum, hi....

Since saya dah lama tak mengeblog, lama tak meng'update', lama tak berjalan2 di blog kengkawan, dan mood pun semakin ok, kuota internet banyak lagi, kerja kat opis melambak tapi kat rumah goyang kaki, jadi di sini kiranya sudilah kawan-kawan tinggalkan link untuk saya melakukan lawatan dihari minggu yang bosan sebab belum gaji..... :"D

Bila belum gaji, nak soping pun takde duit, nak window soping? alaaaa....sakit hati je nanti sebab tak dapat beli.

Jadi mari memanfaatkan masa dengan blogwalking. Asek tido waktu hari minggu pun tak bagus kan?
Mihihihi....

Moga kawan-kawan support ya?

^_^

Perangai

Assalamualaikum, hi..

Entry ni sebenarnya nak diterbitkan bulan lepas lagi. Lama betul entry ni berstatus draft. T_T
Tapi saya post jugak lah ye? Sayang nak buang. Dan maaf sebab lambat share story..
_______________________________________
Since berbadan dua ni, baru update entry sebanyak 2kali. Huuuu... T_T
Now pregnancy dah masuk 4bulan..bermakna, lama betul tak update kan?

Banyak je sebenarnya benda yang nak diroyankan dalam ni. Tapi, tulah............... saya sejak mengandung ni asek sedih jek. Sedih tak tentu pasal. Siap nangis tersedu-sedu. Sampai hasben dan mak ayah dah tak tahu nak buat apa lagi.

Alasan saya berasa sedih dan menangis kerana saya rasa bosan dan sunyi. Jiwa ni rasa kosong jek.

Boleh nak dikatakan hampir setiap hari saya akan menangis. Duduk sorang2 dekat balkoni, lepas tu nangis. Tengok tv, rasa boring, nangis lagi.... T_T
Hatta lepas makan pun boleh tersedu menangis. Arghhh.......saya yang menangis ni rasa stress, hasben saya berganda lah dia punya stress.

Ya Allah......bila difikirkan balik, teruk btol diri ni. Tapi nak buat macam mana.....air mata bercucuran sendiri.

Ekceli takde lah menangis tak tentu hala. Tapi kerana perasaan yg over sensitip, benda kecik pun akan buat saya menangis tak henti..

Before this saya pakai henpon cikai. Bila terasa nak upadate apa2 di media sosial, saya akan pakai henpon hasben. Saya bukan kaki gadget. Jadi henpon canggih tak menjadi tarikan saya.

Tapi saya punya nangis nangis dan nangis, hasben pun dengan baik hati beli kan smart phone kat saya. Dengan harapan saya leka bermain gadget sampai terleka dari rutin menangis. :")

Ya....berhasil..saya leka. Tapi cuma 2 3 hari. Kemudian henpon baru pun tah kemana. Rutin berasa bosan dan menangis kembali lagi. T_T

Hati tisu betul.. family kat kampung pun geleng kepala memikirkan karenah saya.









Balik kampung haritu, semua pakat melayan saya berjalan. Bawak saya makan macam2. Semata2 nak hilangkan bosan saya. :")

Seronok betul.......... ^_^

Sampai saat ni pun hasben masih gigih berusaha supaya saya tak boring. Bulan ni dia pasang astro dan sediakan wifi untuk saya. Tiap malam lepas makan dia akan ambil sikat dan sikat kan rambut saya. Ouchhh.....touching sangat. ^_^

Harap2 sampai bila2 pun dia akan layan saya macam princess.. bukan sebab saya sendu lebih..hihi...

Ohh..untuk pengetahuan semua, saya dah tak kuat nangis lagi.. ^_^

Sebab trimester pertama dah berlalu dan emosi semakin stabil.

Thursday, 16 April 2015

Dah Pandai

Assalamualaikum.. hi,

My tummy dah start gerak2. Rasa lah dup dup. Dia tendang ke siku ke, tak pasti. Mungkin jugak berseman kat dalam tu..^_^

Sebagai seorang ibu, tak putus2 i berdoa agar anak dalam kandungan ini sihat sejahtera. Tak putus2 juga berdoa agar bila dia dah besar nanti, punyai akhlak terpuji dan jadi anak yg soleh/solehah. Semua ibu dalam dunia ni juga mengharap perkara yang sama, kan?

Baby dah start gerak, i think dalam 3 minggu lebih. Tapi lately dia macam dah pandai bagi respond pada sentuhan. ^_^

I'm so exciteeddddd!!!! Hewhew...

Tiap pagi, lepas bangun tido, sebelum bangkit dari pembaringan, i and husband akan say good morning to each other. And my husband akan pegang perut say hi to baby..

"Good morning baby" - githewww........^_^
Sambil jari jemari mengusap perut dengan lembut.

And............baby respond!!.. baby bagi tendangan yang menunjukkan dia pun dah bangun jugak.. Ya Allah..............best sangat rasa. Alhamdullilah....
Dah 2 3 hari husband buat, dan tiap kali tu jugak baby bagi repond.

Since kitorang belum pegi scan, bila macam ni, memang jadi tak sabar sangat lah nak jenguk dia dalam perut. Mihihi.... lagi 2 minggu pegi check up. Tak sabar rasanya!

Lagi tak sabar nak tunggu dia lahir.

^_^


Wednesday, 8 April 2015

Macam Mana Nak pujuk Suami Merajuk?

Hi, Assalamualaikum..

Dah masuk 6 bulan berkahwin. Kandungan pun dah masuk 5 bulan. Banyak lagi kekurangan diri ini dalam mengejar cita-cita menjadi isteri terbaik untuk suami. Ecehhhh..... ;p

Zaman bercinta bertahun-tahun tak menjadikan i'olls seorang yang terer giler bab selok belok perangai sang kekasih hati. Huuu....T_T

Memang betul apa orang kata. Kau bercintalah lama mana, bila dah kawen kang, mesti lain. Mesti banyak giler benda baru yang kau kena belajar. And YES! Its true!..

Dulu masa bercinta dan bertunang tak terasa ni semua. I rasa macam kacang goreng je kawen ni. Apa sangatlah menanggung tugas menguruskan rumah. Setakat memasak, mengemas, membasuh.. senang je tu...dah biasa pun. Itu dulu. Masa belum memegang title isteri. Tapi hakikat sebenarnya, tanggungjawab isteri adalah lebih dari itu ya kawan-kawan. T_T

Part paling susah, pada I lah...... adalah macam mana nak membahagiakan orang yang kita sayangi dan cintai. Lebih-lebih lagi I ni spesis yang malas nak berusaha. Mengada je lebih.

Ini pengalaman hidup I. Berlaku, HARI INI. Harini okeh? Sadis sangat............... T_T

Yesterday (selasa) was my hubby's birthday. Last weekend kitorang balik kampung. Celebrate awal lah konon-kononnya dengan family. Buat BBQ sikit. Bakar kambing dengan ayam dan sedikit makanan sampingan yang lain. Hadiah pun I dah bagi in advance. So I rasa macam dah setel lah pasal sambut birthday sang arjuna. Hari isnin malam baru kitorang balik USJ.

Dekat pukul 12 malam sampai USJ, I dah mula rasa penat. Walaupun sepanjang perjalanan I bantai tido, tapi keadaan diri membuatkan I rasa letih.

I tertido atas sofa depan TV. Biasanya kalau i tertido atas sofa, hubby akan bentang toto dekat bawah dan tido dekat situ. Tapi malam tu, bila I terjaga dalam pukul 3 pagi, i cuma nampak toto je, hubby nya tak baring pun kat situ. I pun rasa macam EHHHHHHHHH....mana laki aku? Tapi mata ni memang berat. I pun sambung tido sampai ke siang.

Bangun pagi dikejutkan oleh si suami. "Baby! Harini besday Cuk.... kita dah sama-sama tua.." Dengan suara riang gembira suami kejutkan. I hanya senyum. Bangun dan terus pergi mandi. Siap-siap nak pergi kerja. Teruk betul perangai I ni......................T_T

Masa balik kerja, hujan turun dengan lebat. Suami kata tak payah masak. Kita beli nasi kukus je. Hujan-hujan macam ni memang syok pekena nasi kukus. Sampai rumah, kami makan macam biasa. Mood suami pun ok je. Senyum je. I pun relax je lah. Malam tu I tido awal lagi. Dalam I tido awal, suami pergi beli air tapis dekat blok depan. Siap buat kan air gula supaya senang I nak buat air manggo atau air oren feberet dia. Lepas tu dia buatkan nestum ais bagi I sebab sebelum I tertido, I ada request nak nestum ais. T_T

Pagi tadi cepat-cepat suami keluarkan nestum ais. Dia kata I dah tido malam tadi masa dia buatkan air tu. I rasa sangat disayangi dan dihargai. Bersungguh-sungguh suami nak buat I rasa bahagia.

Sampai je opis, I ambil henpon. Entah kenapa, terasa nak bukak gallery. Bila bukak je, terus mengalir air mata ni. I nampak gambar kad besday. Handmade by suami. Kad besday untuk diri dia sendiri.

TT_________________________TT

Dia tunggu I wish happy birthday kat dia semalam. DIA TUNGGU. Sampai pagi. Dia kejut siap cakap harini besday dia. Tapi I cuma senyum dan still tak wish!! Ya Allah................. Dah lah macam tu, sampai ke sudah I tak wish happy birthday kat dia.

Patutlah masa I terjaga malam tu, suami tak ada kat tempat dia. Sibuk buat kad. T_T

Pagi tadi dia ada buat muka sikit. Tapi I ignore sebab rasa, "apahal tiba2 nak merajuk?" so, I malas nak layan. Tapi bila ternampak gambar dalam gallery tu, baru I tahu kenapa. Dalam dia merajuk tu, dia sempat lagi tanya, Baby nak makan apa-apa tak? I terus jawab, Baby nak mintak maaf. T_T
Sedih sangat rasa. Dia bersungguh-sungguh cuba bahagiakan diri I. Tapi I?? T__T

Apa patut I buat? Macam mana nak pujuk dia balik?