Nuffnang Ads

Monday, 21 March 2016

Ada Saja

Assalamualaikum, Hi..

Kalau nak diikutkan, banyak sangat benda nak tulis dalam blog ni.
Macam-macam. Tapi bila dah start menaip je, tetiba anak nangis.
Macam biasa lah kan. Keutamaan didahulukan.
Lepas pujuk anak, nak sambung menaip, tetiba perut lapar.
Masak jap, pastu makan. Tengah makan, cite kat TV best lah pulak. Sambil makan, sambil tengok TV.
Dah siap makan, kemas dapur yang kita dah serakkan tadi. Basuh pinggan. Bila dah kat dapur, terpandang pulak mesin basuh. Eh eh...basuh baju bagus ni. Matahari tengah terik. Nanti sidai, kejap je dah kering. Bila start basuh baju, anak pun dah bangun tido. Sambil tunggu mesih basuh buat keje, kita susukan anak, gurau dengan anak. Then, sidai baju pulak. Siap sidai baju, tengok-tengok anak dah biyak. Terus tukar pampers. Dan kerja-kerja berterusan sampailah entry yang tadi tu sekadar menjadi draft dan apa benda yang nak tulis tadi dah hilang separuh dari kotak memori.
:')

Penat. Tapi sangat puas. Tengok anak hepi. Suami hepi. Rumah berkemas. Kain baju setel.
Takde apa lagi dah yang diharapkan. Tinggal cari redha Allah je. 

Dari segi materialnya, kitorang tak mewah. Dan kadang-kadang sesak jugak.
Tapi setakat ni, Allah sentiasa cukupkan keperluan kitorang.
Rezeki bahagia tu lebih nikmat dari harta benda.

Ada je masanya kita rasa tak best.
Bila saya sedih, kecewa, risau, rasa terbeban, penat, selalu saya pujuk hati~

Takpe. Allah ada.

Dan secara otomatiknya, segala rasa yang tak best tu akan lenyap.
Sebab kita tahu, kita ada Allah. Allah Maha Besar. Allah Maha Kuasa.

:-)

Monday, 14 March 2016

Best Buddy!

Assalamualaikum, hi!

My best buddy is my own husband.
Kami kenal sejak sekolah.
Tak penah declare makwe pakwe apa semua.
Tapi kitorang rapat.
Rapat sampai menyusahkan hati mak bapak.
Aduhhh...

Hahaha..cite lama. Biarkan lah jadi kenangan.

Dari 1st day kenal, saya memang tahu dia kaki motor. Bangsa minat motor sampai ke tulang sum-sum.
Saya tak kisah. Sebab zaman saya dulu, istilah rempit ni kurang. Sebab diorg bukan macam budak sekarang yang weng sana sini mengabihkan minyak tak tentu pasal.

Setakat ni, saya belum penah miss teman dia pegi event motor. Walaupun saya dah terdedah dalam dunia motor ni berbelas tahun, tapi memang saya tak boleh nak minat. Saya cuma boleh jadi peneman dia je.

Saya penah habiskan duit bonus saya semata-mata untuk beli barang motor untuk dia. Kasut. Helmet. Jaket. Ehh...macam-macam lah.
Mungkin ada kata saya bodoh habiskan duit untuk lelaki. Tapi nak kata apa, kata lah..sebab dia juga berhabis layan kerenah saya yang lagi macam-macam. Haha..

Penah kitorang buat keje giler naik motor berdua dalam masa satu hari, ikut jalan pantai dari Banting sampai ke Klebang.
Kulit rentung tak payah cite. Berbelang.
Tak habis kat situ, esoknya joint event motor kat klcc under petronas.
Penat tapi puas.

Kenapa saya boleh layan sampai macam tu?
Sebab saya cuma ada dia. Dan dia cuma ada saya.
Kitorang memang share semua benda.
No secret.
Saya memang in habis dalam hidup dia. Same goes with him. Dia boleh lepak dengan kawan saya cite pasal handbag kasut. Saya pun boleh join member dia cite pasal game motor.

Walaupun saya tak ramai kawan. Tapi saya rasa hidup saya cukup best. Lengkap.

Dulu kitorang berdua.
Sekarang bertiga.
Pegi mana-mana sama-sama.
No secret.
Dan saya harap, ianya kekal sampai tua.

My best buddy eva!!