Nuffnang Ads

Thursday, 28 July 2016

Tak Kan Duduk Rumah Pun Penat??

Assalamualaikum..

2, 3 hari kebelakangan ni, Kak Nad selalu terbaca luahan hati kawan-kawan perihal duduk di rumah sebagai housewife. Soalan pertama yang terlintas difikiran, "salah ke jadi housewife?"

Ini salah satu yang menarik hati Kak Nad.



Agak-agak korang lah, duduk rumah tu duduk goyang kaki je ke? Pada yang baru kawen, belum ada anak, mungkin lah agak free sikit. Ada banyak "me-time". Tapi bagi housewife yang kat rumah jaga anak? Rasa-rasanya mampu tak, nak ber "me-time"? Duduk tepi rumah dengan secawan kopi dan sebiji novel di tangan? Mampu kot kalau anak kau dah umur 30 tahun!

Kak Nad bukan lah seorang housewife. Tapi kita tahu lah yang kerja rumah tak pernah habis! Lagi-lagi bila kita ada anak kecik yang sedang dalam fasa nak explore semua benda. Nak buat kerja rumah, masak dan pantau anak-anak bukan perkara remeh.

"Duduk rumah bukan buat apa" - statement apa lah ni?

Anak tu rupa elok bersih, pampers bertukar, rambut bersikat, muka berbedak, perut anak kenyang, susu cukup, tu semua sape yang urus? Angin lalu bertiup kat anak tiba-tiba PLING! semua dah siap? Takde maknanya dik non oiiii....tu semua kudrat housewife tu lah!

Makanan terhidang atas atas meja, sarapan pagi, makan tengahari, minum petang, makan malam, siap lagi kemas dapur, cuci mencuci, mop mengemop, tu semua siapa yang buat dik non??? Kudrat housewife tu lah.....

Baju bersih bercuci, bersusun, berlipat, bergosok siap line tajam, wangi semerbak, tu pun kudrat housewife.

Siap pakej mengajar anak lagi kat rumah. Homeschool ke apa orang panggil, sebelum anak tu masuk sekolah betul-betul. Tu belum lagi kira pegi kedai sendiri cari barang dapur. Tu belum kira lagi, ada yang buat bisnes online sebab nak cari duit  bantu financial family.

Pada Kak Nad, housewife ni kerja paling penat. Nak mengadu penat tapi takut orang berkata. Badan sakit, nak mintak pasangan urut, tapi takut nanti di tanya, "Duduk rumah pun penat ke?". Dari sakit hati dengar soklan tak berpendidikan macam tu, baik pendam je rasa sakit-sakit badan tu semua.

Pagi tadi, lepas bangun tido...suami Kak Nad minta tolong urut kaki. Tapi dia tanya dulu......
"Takpe ke urut kaki ni? Kan abang duduk rumah je, jaga Adam."
Kak Nad senyum, dan terus urut tanpa banyak soal. Suami Kak Nad selalu rasa yang dia tak patut rasa penat sebab dia bekerja di rumah. Hurm.......

Logik ke yang duduk rumah ni takde rasa penat?

LANGSUNG TAK LOGIK!