Nuffnang Ads

Wednesday, 24 December 2014

Subuh Tadi Waktu di Highway Utara-Selatan

Hi,

Dah 5 hari aku tak bukak blog aku ni. Bukan setakat blog je yang aku tak bukak, tapi semua yang memerlukan internet aku tak dapat nak bukak sebab kuota internet aku habis. Huhu..... T_T

Lagi pun aku super duper sibuk dengan majlis aku yang belah laki. Adik beradik mak suami aku semua datang dari Sabah. Jadi aku kena lah layan diorang dengan layanan yang paling istimewa. Walaupun masing-masing sibuk dengan gadget di tangan, tapi aku terpaksa lah ketepikan semuanya. Tak elok pulak aku rasa kalau aku sibuk dengan henpon masa tetamu tengah ada kat rumah.

Dan kebetulan memang internet aku dah tak ada, jadinya memang aku langsung tak pegang fon lah.

Harini, masuk je opis, aku tengok kerja atas meja dah berlambak memanggil aku. Fuhh.. Suami aku pulak, masuk je opis terus bos mintak dia pegi site. Dah postpone 1 hari pun job dekat site tu sebab kitorang emergency tambah cuti.

Kami dari Batu Pahat pukul 4.30 pagi tadi. Naik motor jek. Balik saing dengan adik ipar aku. Jalan 2 motor lah kiranya. Sebab aku memang nak kejar masa, aku bagitau suami tak payah berhenti dekat Pagoh (port wajib berenti). Kami jalan terus ke Ayer Keroh dan isi minyak di hentian Jejantas. Waktu tu dah pukul 6.15 pagi. Kami rehat 15 minit. Minum dan rehatkan enjin motor. Pukul 6.30 pagi, kami gerak semula.

Dalam 10 minit perjalanan, dah lepas Simpang Ampat nak masuk ke Pedas Linggi, ada eksiden! Kejadian yang baru berlaku. Aku nampak treler tekan break dan berhenti di tengah jalan. Bila kami sampai ke depan, nampak motor tergolek dengan penunggangnya. BUKAN treler tu yang langgar tau. Treler tu berhenti betul-betul belakang motor tu sebab nak elak dari motor tu kena langgar dengan kenderaan lain. Waktu tu gelap lagi. Kalau tak buat macam tu, tentu kena sebat dengan kereta lain sebab tak perasan.

Jalan depan sikit (agak jauh), kami ternampak kereta berhenti tepi mengalami kerosakan agak teruk. Suami aku terus cakap, mungkin kereta ni yang langgar dan dia cuba untuk lari tapi kereta dah rosak dan tak boleh jalan jauh. Terus kami berhenti tepi dan pergi pada kereta tu. Seorang akak yang keluar. Muka pucat dan takut. Dia call saudara atau kawan, kami tak pasti.

Suami aku terus je tanya kenapa dengan kereta dia? Ada eksiden dekat sana (sambil jari suami tunjuk di tempat kejadian). Dia kata dia juga terlibat dengan kemalangan itu. Lori kecik langgar motor, dan dia tak sempat nak elak, dia langgar motor tu. Tapi masa dia langgar, penunggang tu dah tergolek atas jalan raya. Dia cuma langgar motor bukan langgar orang. Dan lori kecik yang langgar motor tu dah lari. (akak tu kata)

Sedang kami interview akak tu, berhenti 1 kereta ni di belakang kami. Dia (brader) turun saja dari kete, dia suruh kami call PLUS. Kemudian dia kata biar dia yang call PLUS. Kami ya kan saja. Lebih 30 minit lepas tu, pihak PLUS tak jugak sampai. Suami aku pulak call PLUS. Rupa-rupanya, memang tak ada siapa yang buat laporan pada PLUS. Adoii.....

Brader yang konon kecoh tu, dah blah lepas dia call sape tah. Tinggal lah akak yang menggeletar ketakutan bersama kami. Jadi, kami decide temankan akak tu hingga PLUS datang. Kami yang kejar masa nak naik keje ni dah jadi lambat pulak. Dah hampir pukul 7.30 pagi. Dan perjalanan kami masih lagi jauh. Tapi kami tawakal saja pada Allah. Hanya pertolongan kecil itu saja mampu kami beri.

Bila pihak PLUS sampai di tempat kejadian, kami serahkan akak tu pada pihak PLUS untuk tindakan susulan. Siapa yang salah, tak dapat kami nak bongkar. Tapi kami sangat kesian pada mangsa. Lalu di lorong tepi. Tapi kerana kecuaian orang lain, dia jadi mangsa.

Dan menurut laporan PLUS. Mangsa MAUT. Allah.................. T_T

Semoga roh mangsa di cucuri rahmat. Al-Fatihah.

Wednesday, 17 December 2014

Tak Sabar Ni........................

Hi,

Hati ni dah tak sabar nak sampai Batu Pahat. Tiba-tiba je semangat berkobar-kobar nak naik pelamin kali ke-2. Kikiki..

Sebelum ni rasa tak ada semangat langsung. Kalau boleh rasanya tak nak pun bersanding lagi. Tapi baru jap ni call mak mertua. Terdengar kemeriahan kat sana, terus rasa macam nak balik sekarang jugak!

Terus jumpa bos bagitau nak halfday. Haha... nasib baik bos sporting. Dia kata OKEH!

Tak sabar nak jumpa makcik2 Angah yang sporting dan best-best tu.. Diorang tu asek senyum jek. Aku bila teringat kat diorang pun ikut tersenyum sama. ^_^

Semoga semuanya di mudahkan.

Aminnnn...

Dan Pemenangnya Adalah........................................

Hi,

Kita dah cabut undi.

Pemenangnya adalah........


No. 5

No. 41

Pada yang bertuah, sila emailkan pada saya

Nama
Alamat (nak hantar barang)
No tepon

di nadialadzim@gmail.com

^_^

Tapi macam yang saya gitau sebelum ni, barang dapat lambat sikit.
Lepas abis kenduri nanti saya pos kan.
Harap maklum.

Peace!

Tuesday, 16 December 2014

Malam-malam Lapar Pulak!

Hi,

Selamat berhari Selasa.. Kekeke... Rasa letih je harini. Belakang badan ni pun sakit-sakit. Mungkin sebab malam tadi tak dapat tidur dengan lena. T_T

Semalam petang lepas balik dari kerja, terus je ke dapur memasak. Masak yang simple-simple je. Sebab perut dah lapar sangat. Sebelum Maghrib aku dan suami dah pun menikmati makan malam. 2 pinggan nasi aku makan. Lapar + selera. Perut dah kenyang, aku pun solat dan kemas-kemas sikit dapur. Laki aku, lepas isyak je terus tidur. Aku masih lagi layan TV. Mata belum mengantuk. 

Pukul 9 malam, perut aku ni tiba-tiba rasa lapar yang amat sangat. Macam tak makan dari pagi! Terus masuk angin dan rasa nak pitam. Aku bukak peti ais, ambil 2 biji pisang montel. Tapi masih lagi rasa lapar. -.-"

Aku masuk dapur. Tengok-tengok apa yang aku boleh makan. Tak ada. Huhu.... T_T
Cepat-cepat aku masuk tidur. Tak nak layan sangat perut ni. Tapi tak boleh! Lapar hingga rasa nak muntah. Aku tahan jeee... sampai lah aku tertidur sendiri. 

Entah berapa kali aku terjaga kerana lapar. Dan menggigil kesejukan walaupun berselimut tebal.
Bila bangun tidur, badan terasa sakit-sakit. 

Jadi harini, aku akan pastikan dalam peti ais aku tu ada something yang aku boleh makan. pengalaman malam tadi mengajar aku erti kelaparan tahap dewa. Kikiki....

Monday, 15 December 2014

Cabut Undi!

Hi,

Dah lama aku tak tulis apa-apa dalam ni. Bukan aku ni sibuk sangat. Tapi aku tak ada cerita menarik yang nak dikongsi. Semuanya biasa-biasa aje.

Harini 15 Disember. Hari terakhir untuk join segmen aku. Segmen Mari Berkenalan.

Esok aku akan mula cabut undi. SECARA MANUAL.

List yang menyertai boleh check dekat SINI.

Tapi............................................

Hadiahnya aku rasa macam lewat sikit aku pos kan. Sebab minggu ni kenduri kawen aku belah laki.
Harap 2 orang yang bertuah tu memahami. ;-)

Peace!

Segmen Mari Berkenalan.

Hi,

Jom berkenalan. Kekeke....

Boleh gitu?

1st time saya nak buat segmen. Dan ada hadiah menanti untuk segmen saya ni.

Pemenang untuk segmen ni - 2 orang

Hadiahnya adalah sehelai plain shawl yang bernilai RM20 setiap satu. ^_^
Dan anda akan di letakkan dalam bloglist saya.

Pemenang akan dipilih secara random.

Syaratnya senang sahaja.

1) Sila follow blog saya. Saya akan cuba beri manfaat pada orang lain. Saya CUBA.
2) Tinggalkan link di bahagian komen supaya saya boleh blogwalking dan follow anda.
3) Dan akhir sekali, buat entry berkenaan segmen ini, link kan gambar di bawah ke entry ini. ^_^




Mudah je kan?

Tarikh tutup : 15 Disember 2014.

Selamat bersegmen.

Peace!

Wednesday, 10 December 2014

......................... -.-"

Dua tiga harini tak ada entry yang saya mampu buat.
Sekadar berjalan-jalan sebentar di blog kawan-kawan yang lain.
Baca cerita menarik mereka.

Bila jari jemari ni mula menari-nari di papan kekunci, otak ni pulak buat hal.
Tak dapat nak fikir apa yang nak di taip.
Akhirnya entry separuh jalan tu di delete.

T_T

Mood memang tak menentu.
Badan ni terasa malas.
Nak buat apa-apa pun malas.

Kadang-kadang terasa sangat yang diri ni mengada sangat.
Baru berapa hari mengandung, dah tak larat nak buat kerja.
Saya bukan tak larat.
Saya memang terasa sangat malas.
Rasa nak baring je.

Bila dah ada mood nak masak, air pulak tak ada.
Semangat nak masak asam pedas ayam.
Bila buka pili, air tak keluar.
T_T

Pasghah je lah.
Takde pulak notis tentang bekalan air terputus.

Esok cuti birthday Sultan Selangor.
Nak bermalas-malasan dan masak asam pedas yang tergendala semalam.


Monday, 8 December 2014

Berita Gembira!

Hi,

Kita ada berita gembira yang nak di kongsi.
Kita dah nak jadi mak.

Hihi...
Syukur Alhamdullilah.
^_^

Doakan segalanya baik ya?

Gambar hiasan

Friday, 5 December 2014

Jemput Makan :Terung Sambal

Hi,

Harini kita cerita pasal masak ekh?
^_^

Ingat tak apa kelebihan jadi isteri?
Kalau tak ingat atau belum baca lagi, klik SINI.

"Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah"

Nak kaut pahala banyak-banyak tak?
Nak cari redha Suami tak?
Nak cari redha Allah tak?

:-)

Bestnya jadi perempuan.

Beso gigi bila tersengih.
Rajin-rajin ke dapur walaupun penat. Sebab nak suami makan masakan kita.
Rasa puas bila tengok suami makan bertambah nasi.
Suami jadi gemuk pun tak kisah. Asal jangan sampai berpenyakit, sudah.
Perut suami makin ke depan, tapi di mata isteri tetap hensem.

Ok. Panjang berjela mukadimah.

Sambal Terung Simple Tapi Sedap!



Bahan-bahan :
Terung
Cili kering
Udang kering
Garam
Gula
Minyak (untuk goreng dan tumis)

Cara-caranya:
Goreng terung. Ketepikan.
Kisar cili kering yang telah direbus bersama dengan udang kering.
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan garing.
Oleh kerana udang kering sudah sedia masin, jangan tambahkan garam.
Rasakan dahulu.
Letak gula.
Seimbangkan rasa, SIAP!

^_^


Wednesday, 3 December 2014

Giveaway Zalora Voucher RM150 by SueAKGoGeous

Salam Sejahtera,


Jom sertai GA RM150 Zalora Voucher terbaik ni dari SueAKGoGeous. Buat enam langkah-langkah berikut:

  1. Buat satu entri bertajuk 'Giveaway Zalora Voucher RM150 by SueAKGoGeous'.
  2. Publishkan entri tersebut dan masukkan URL ke ruangan komen di bawah.
  3. Follow blog SueAK.
  4. Follow Google Suriana abdul kadir.
  5. Klik sini sini sini sini sini dan sini tunggu sehingga hadis loading.
  6. Masukkan blog SueAKGoGeous ke dlm bloglist anda.

Satu pemenang utama akan mendapat Online Voucher Coupon Code dari Zalora bernilai RM150.


Manakala dua pemenang saguhati akan mendapat Marybrown Lunch Box.
Tarikh GA ini ialah dari 21/11/2014 sehingga 12/12/2014.
Tiga pemenang bertuah akan diundi dengan random.org dan akan dimumkan pada 13/12/2014.

Tuesday, 2 December 2014

Sebak Dada Ni.....


Cerita ni dah lama.
Berlaku hari Ahad lepas.
Tiba-tiba teringat.
Aku rasa aku nak share.
Ini pengalaman aku.
Mungkin orang lain pun penah rasa macam aku rasa.

Sekarang ni aku tinggal dengan suami dan adik ipar aku.
Semua bekerja.
Tapi waktu kerja kami tak sama.
Kami keluar pagi balik petang.
Dia keluar tengahari balik malam.

Sementara dia cari rumah, dia tumpang rumah kami.

Haihhh....macam mana aku nak cerita ya?

Waktu tu lunch hour.
Aku masak.
Adik ipar aku makan dulu sebab dia nak pegi kerja.

Bendanya simple.
Tak patut jadi isu.
Tapi entah macam mana aku rasa sakit hati sebab bukan suami aku yang makan dulu.

Aku nangis.
Aku sedih.

Tapi bukan sebab makanan tu.
Sebab aku rasa kenapa aku rasa sakit hati?

Kalau itu adik kandung aku, darah daging aku, tentu aku tak kisah.
Aku rasa sebak.

Aku rasa kenapa susah aku nak anggap keluarga orang sama macam keluarga aku?

Suami aku terus peluk aku.
Dia kata nanti lama-lama aku akan biasa.

:"(

Segmen : Zaman Persekolahan

Hi,

Aku menerima jemputan dari Balqis untuk menyertai Segmen Alam Persekolahan yang beliau anjurkan.
Dan ianya sangat mengujakan!

Sejujurnya aku tak kisah sangat pasal hadiah tu, tapi aku rasa sangat berminat untuk berkongsi cerita tentang alam persekolahan yang aku lalui.
Tapi kalau karangan aku ni menarik perhatian para juri, aku 1000 kali sudi terima hadiah.
Kehkehkeh.

Lihat gambar di bawah...


Agak-agak korang, aku yang mana 1?

Aku pilih :


Ya. Nombor 16. Yang paling dekat dengan karakter aku.
Pendiam. Buat hal sendiri. Gadis biasa.

Sekolah terakhir aku adalah Sekolah Teknik Batu Pahat.
Setahun aku duduk di asrama sebab family aku tinggal di Johor Bahru.
Tahun ke-2, mereka telah berpindah ke Batu Pahat, jadi aku ambil keputusan untuk tinggal bersama keluarga.

Sebelum aku masuk sekolah teknik, aku bersekolah di Sekolah Sultanah Engku Tun Aminah.
Sekolah perempuan. 
Etika pakaian di sekolah perempuan sangat sopan. 
Wajib berkain dalam, wajib bersinglet, wajib melabuhkan tudung hingga melepasi bahu, juga wajib melabuhkan baju melepasi lutut.

Masuk saja di sekolah teknik, segalanya berubah.
Etika pakaiannya amat berlainan.
Mereka tak kisah tentang labuh atau senteng.
Yang penting tidak berenda-renda.

Sewaktu sekolah lama, menjadi trend untuk pakai tudung sekolah berenda. Asalkan cukup labuh.
Dan tudung itu mahal, Kerana bersulam.
Aku guna duit raya untuk beli tudung tu, Aku ingat lagi.
Untuk budak berumur 15tahun, RM50 itu besar.
Lebih-lebih lagi tahun 2002. Susah nak dapat duit banyak tu.
Mak ayah pun bukannya orang senang.

Minggu orientasi sekolah teknik adalah minggu yang amat menjengkelkan.
Mentally tortured.
Aku di panggil senior kerana tudung.
Pada awalnya, aku diamkan saja. Tapi bila aku kerap dipanggil dan dimarah, akhirnya aku akur.
Dengan pasrah, aku potong renda tudung sekolah kesayangan aku.
T_T 

Ok. Aku dah melalut. Tak ada kaitan dengan gambar yang aku pilih. Cuma sekadar berkongsi pengalaman yang berbekas di hati aku ni.

Aku ni seorang budak perempuan yang sangat biasa di sekolah.
Aku tak ramai kawan.
Aku susah nak campur dengan orang lain.
Jadi besfren bagai.
Aku tak pandai.
Aku boleh kawan dengan semua orang tapi bukan kawan rapat.

Waktu tingkatan 5, tempat duduk aku dikelilingi oleh kawan-kawan yang hot dan dikenali di sekolah. 
Mereka semua ada buah hati. Dan pada waktu rehat, buah hati mereka akan datang menebeng di kelas kami. 
Dalam ramai-ramai, aku sorang je yang tak boleh nak masuk dengan diorang.
Aku tak pandai nak hu-ha hu-ha.
Oleh sebab itu, mereka kata aku sombong.

TAK!
Aku tak sombong.
Cuma aku tak reti nak bercampur gaul lelaki perempuan.
Dan aku jugak tak cantik macam diorang semua.
Aku sangat rendah diri.
Sebelum aku jadi bahan melawak diorang, baik aku tak payah jebakkan diri langsung.
Aku buat hal sendiri.
Aku ada kawan dari kelas lain yang pergi tuisyen sama dengan aku.
Amalina namanya.
Kami bersaing antara kami, siapa yang dapat buat buku latihan paling banyak.
Buku latihan selalunya kami beli bersama-sama di kedai buku.

Dari aku bosan waktu rehat, lebih baik aku study.
Habiskan buat buku latihan.
Lebih baik.

Mesti korang tertanya-tanya, waktu rehat kenapa kami tak turun makan?
Kadang-kadang, turun jugak.
Tapi aku jenis yang tak suka berebut-rebut beli makanan.
Lagipun sebelum kesekolah aku sudah bersarapan, jadi waktu rehat aku tak lapar.
Cuma aku akan pastikan bekal air aku sentiasa berisi air.

Tengok gambar bawah ni.
Aku cilok dari FB.


Aku minat giler-giler kat dia masa sekolah dulu.
Tapi sebab aku rasa aku tak cantik, aku rendah diri, aku minat dari jauh je lah.
Tapi tak sangka.
Sekarang dia dah jadi suami aku.


Ok lah. Ni je yang aku dapat share.
Otak aku ni jam pulak tiba-tiba.
Kalau ikut hati, nak je aku cerita semua.
Tapi nanti 5 hari 5 malam pun korang tak dapat habiskan baca.
Hihi....

Kawan-kawan blogger yang lain, kalau nak join, klik banner kat bawah ni.
66 pemenag dicari untuk segmen ni.
Best wooo....



^_^

Astro atau Unifi? Boleh bagi pendapat tak?

Hi,

Sejak berkawen dan tinggal sendiri, banyak perkara yang dah tak sama lagi macam dulu.
Rumah ada TV yang cukup besar.
Plasma pulak lagi.
Beli sebelum kawen.
Dulu hidup bujang, share dengan kawan-kawan.
Aku beli TV, dia daftar Astro.
Since aku dah kawen, kawan aku jugak lagi 10 hari nak kawen, jadi kami dah pun duduk asing-asing.
Sekarang ni, TV besar dah tak ada gunanya lagi.
Tak ada siaran.
T_T

Gambar yang tiada kaitan dengan entry :-p


Kami suami isteri berasa sangat bosan.
Ada TV tapi tak ada channel.
Tertonggok je lah TV tu di ruangtamu sebagai perhiasan yang menyakitkan hati.
Niat hati memang nak daftar.
Tapi kewangan sangat meruncing.
Baru lepas kawen kan?
Takut bajet lari, kena lah jimat cermat.
Walaupun daftar cuma RM100.

Dalam masa sebulan ni, jenuh kami fikir.
Nak pasang Astro tak?
Lagi-lagi sekarang Astro dah naik harga.
Kami cuba cut perbelanjaan bulanan yang tak perlu.
Nak simpan duit beli perabot rumah.
Kikiki..

Pikir punya pikir, ada 2 pilihan.
Astro atau Unifi?
Kalau Unifi, dapat HyppTV, dapat internet berkelajuan tinggi.
Tapi best ke HyppTV punya channel?

Ada sape-sape boleh bagi pendapat?

Monday, 1 December 2014

Yay! CPUV PERTAMA. ^_^

Syukur.......^_^

Dapat CPUV pertama.
Saya jakun.



Mohon klik sepam dua ya?

Hihihi..

Peace!

Senangnya Buat Pahala!

Assalamualaikum,

Dah jadi isteri ni, dah tak sama macam masih bujang.
Dah ada suami yang wajib ditaati.
Ini cerita malam tadi.
Dalam bilik.
Atas katil.

Suami sedang baring. Nampak resah. Sekejap ke kiri. Sekejap ke kanan.
Isteri yang sedang membaca hanya menjeling dari ekor mata.
Seketika kemudian suami mengeluh.

Suami: Haihhh.. lenguhnya kaki ni. Boleh tolong urutkan tak?
Isteri: Saya dah mengantuk. Tapi nak habiskan baca sikit aje lagi ni.
(Isteri malas)
Suami: (Diam dan mata terpejam)
Isteri: (Sambung membaca)

2~3 minit kemudian..........

Suami: Lagi besar tau ganjaran kalau urut kaki suami (sambil kenyit mata dan tersenyum)
Isteri: (Terus letak buku dan urut kaki suami)

Kihkihkihkih.......
Pandai nya ami aye pujuk mintak urut kaki.
Dia guna ayat keramat.
Sape tak nak ganjaran pahala kan?

Senang je nak buat pahala.




Kelebihan Menjadi Seorang Isteri

"Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun"

"Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah"

"Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin"

"Apabila isteri hamil, ia dicatatkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suami sebagai jihad"

"Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)"

"Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suami"

"Apabila meninggal dunia seorang isteri dan suaminya redha, nescaya is dimasukkan ke dalam syurga"

"Seorang wanita apabila ia mengerjakan solat yang difardhukan ke atasnya, berpuasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya, maka berhaklah dia masuk ke dalam syurga dari mana-mana pintu yang disukai"

Firman Allah :
"Maka perempuan-perempuan yang baik (solehah) itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipeliharanya) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemeliharaan Allah dan pertolongan-Nya."
(Surah an-Nisaa' ayat 34)

Untungnya jadi seorang wanita.

^_^

Semoga kita beroleh redha Allah dan redha suami.
Juga redha mak ayah.



Alhamdullilah!

Assalamualaikum semua..

Harini Isnin. Dari malam tadi rasa macam tak semangat. Biasa lah kan, setelah berehat-rehat selama 2 hari di rumah, terasa malas start keje balik. Mula lah terfikir nak berenti keje. Huhu..

Malam tadi, call adik. Mengadu pada dia tentang berenti keje, adik terus je gelak.

"Kau betul ke nak berenti kak? Kau bukan nya betul sangat. Nanti dah berenti, kata boring duduk rumah. Ni dah keje elok-elok, kata malas pulak."

Hahahaha..... Sesungguhnya adik memang dah paham sangat perangai kakak dia ni.

Oleh kerana tak nak ada rasa negatif dalam diri, otak ni mula berfikir cara-cara nak menaikkan mood. 

Pagi Isnin bermula seperti biasa. Sampai saja di opis, terus bancuh White Coffee Old Town. Stok white coffee ni tak pernah habis. Bila dah tinggal sikit je, beli lagi. Sedap sangat coffee ni. Lain dari brand-brand lain. Tak yah dah susah-susah pegi Old Town. Boleh nikmatinya di mana saja. ^_^

Dan pagi isnin ni jugak di kejutkan dengan kenaikan gaji! Yihuuuuu!

Alhamdullilah. Syukur sangat. Rezeki datang dari Allah.


Jom minum dulu.
^_^

Friday, 28 November 2014

Jom cuci mata!

Haiiiiiiiii..........

Saya nak ajak awak orang semua cuci mata.
Sila tengok gambar saya.

Kalau sudi lahh..

Hewhewhew..

Pada mana-mana yang rasa annoy sebab saya saja nak menayang diri yang tak cantik ni, sila abaikan entry ni ya? 

Saya tak akan berkecil hati.

^_^











Thursday, 27 November 2014

HOT! Terhangat di pasaran!

Hi,

Korang peminat sambal?
Teringin makan sambal yang enak di mulut dan selesa di perut?

Rasa sekali, pasti nak lagi.
Rasa secubit, sebotol dihabiskan.

Sambal Kriuk Nyiginah.
Resepi turun temurun.

Kelazatannya sedang menular di sekitar Putrajaya, Bangi, Shah Alam dan Subang Jaya!



RM 10.00 sebotol
C.O.D sekitar Subang Jaya dan Shah Alam.
Penghantaran melalui pos, minima 2 botol + wang pos

Jom ramai-ramai support local product.
HOMEMADE!

Call/SMS/Wasep : 012-380 9960

^_^

Segmen : HAPPY FOLLOWERS BY NUNU NONSENSE!

Hi,

Jom kita meriahkan segmen kawan kita ni.
^_^

Boleh kenal-kenal.
Boleh blogwalking.

Pemenang akan diletakkan dalam bloglist beliau.

Klik Banner untuk menyertai segmen yang best ini!



SELAMAT BERSEGMEN!

Sepetang Di Pantai Kelanang

Hi,

Pernah pegi Pantai Kelanang?
^_^

Kat sini view dia, Subhanallahh....
Sangat cantik.

Masa saya jalan-jalan dekat sini, saya terserempak dengan 2~3 pasangan pengantin.
Diorang photoshoot untuk outdoor.



Feeling honeymoon.

Kalau korang rasa-rasa nak tenangkan fikiran, datang lah Morib. Selain Pantai Morib, kat sini ada Pantai Kelanang.
Duduk tepi pantai sambil dengar muzik alam.

Next time saya pegi, saya nak bawak meehoon goreng. :-p

Ni kami pergi sehari sebelum Angah sakit.
Klik sini untuk baca entry lepas.

Jom cuti-cuti!

Wednesday, 26 November 2014

List Kengkawan Yang Join Segmen Mari Berkenalan

Hi,

Wahhhh! Tak sangka lah ramai jugak yang join Segmen saya nih.
^_^

Terima kasih bebanyak pada sesiapa yang sudi menjebakkan diri.

Di bawah ni adalah list para peserta.
Sape-sape yang nama dia takde, sila beritahu pada ruangan komen.

Dan pada sesiapa yang belum join, tapi nak join,

Klik SINI.

  1. http://ana-mizu.blogspot.com/2014/11/nad-ladzim-segmen-mari-berkenalan.html
  2. http://fiqadira.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  3. http://yuhaadie.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan-bersama.html
  4. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan-by-nad-ladzim.html
  5. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  6. http://jombercontest.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  7. http://fatinlovecontest.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  8. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  9. http://jomsihatdanbertenaga.blogspot.com/2014/11/nad-ladzim-segmen-mari-berkenalan.html
  10. http://dapurjirankuberasap.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  11. http://izzeyda.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  12. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  13. http://mama3farhanah.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  14. http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  15. http://bluekawaii-ira.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  16. http://nazirasdiary.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan_22.html?m=1
  17. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  18. http://loveyoucontest.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  19. http://www.mialiana.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  20. http://flawlesssakura.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  21. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  22. http://madey09.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  23. http://misscacacomot.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  24. http://www.pokcikblogger.com/2014/11/httpnadialadzimblogspotcom201411segmen.htm
  25. http://aimanliyanasamat.blogspot.com/2014/11/nad-ladzim-segmen-mari-berkenalan.html
  26. http://enyyusnizar.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  27. http://amirahamer.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  28. http://whateverapa-apasahaja.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  29. http://mardiahdiana.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  30. http://lovehim30.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan-oleh-nad-ladzim.html
  31. http://www.dayangdeno.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  32. http://jomsihatdanbertenaga.blogspot.com/2014/11/nad-ladzim-segmen-mari-berkenalan.html
  33. http://kylifa.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  34. http://betapunyadunia.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  35. http://cikongkubocel.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  36. http://busyratakiyudin.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  37. http://www.mamaniza.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  38. http://norshamimi.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  39. http://madey09.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  40. http://nadhirahyasmin.blogspot.com/2014/11/segmen-by-nadia-ladzim.html
  41. http://amysigadisweird.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  42. http://aryshafayyadh.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan-by-nad-ladz.html
  43. http://ummyizzlife.blogspot.com/2014/11/segmen-jom-berkenalan.html
  44. http://dielacraft.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  45. http://kusarah.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  46. http://www.aimisyahirah.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan-by-nad-lazim.html
  47. http://dielacraft.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  48. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan-by-nad-lazim.html
  49. http://whateverapa-apasahaja.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.htm
  50. http://nur-afiz.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  51. http://www.munirahizzan.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  52. http://cinta5november.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html?m=1
  53. http://rim-yeanna.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  54. http://memorifd.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  55. http://norlizabahrom.blogspot.com/2014/11/segmen-mari-berkenalan.html
  56. http://secrettales97.blogspot.com/2014/12/segmen-mari-berkenalan.html
  57. http://luahansikhilaf.blogspot.com/2014/12/segmen-mari-berkenalan.html
  58. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/12/segmen-mari-berkenalan.html
  59. http://aqilahsigadisnovel.blogspot.com/2014/12/segmen-mari-berkenalan-by-nad-ladzim.html
  60. http://hukalohmu.blogspot.com/2014/12/segmen.html
  61. http://kalkulatorsaintifiksaya.blogspot.com/2014/12/segmen-mari-berkenalan.html

Giveaway Kerusiburok : Ole-Ole Phuket!

Hi korang,

Jom join GA ni.
Boleh dapat ole-ole dari Phuket.
Saya belum pernah ke sana lagi.
Belum ada rezeki.

^_^

Mana lah tahu, lepas join GA ni, Allah beri saya peluang jenjalan kat sana kannn?

..................................................................................................


hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.

Menghilang seketika kerana............................

Hi, Assalamualaikum.....

5 hari saya tak online. Apatah lagi dapat jengok blog. T_T Maaf pada yang komen dan yang menyertai segmen Mari Berkenalan. Saya tak sempat nak visit awak orang lagi.

Suami(Angah) masuk sepital. T_T

Sakit : Hypokalemik Periodic Paralysis


Hari Ahad pukul 10 malam, kami bergegas ke Hospital Banting. Hospital paling dekat masa tu. Kebetulan masa sakit, kami ada di rumah makcik Angah di Banting. Angah terus tak dapat nak bergerak sebab otot Angah langsung tak ada energy.

Sampai saja di hospital, doktor terus beri rawatan intensif. Angah diberi keutamaan. Check jantung, check tekanan darah, wire sana sini, semuanya dalam keadaan stabil. Doktor ambil darah dan tunggu keputusan.

GARAM DALAM BADAN SANGAT KURANG.

Itu yang doktor beritahu. Tapi kenapa boleh kurang garam? Angah takde muntah-muntah atau cirit-birit atau demam. Angah di beri air garam dan kemudian dimasukkan ke wad untuk pemeriksaan lanjut.

Saya tunggu di luar emergency room dari pukul 10 malam hingga 7 pagi. Tanpa tidur. T_T
Alhamdullilah.... lepas masuk air garam, Angah bertambah baik. Dia mampu gerakkan kaki. Pukul 7 pagi, Angah di tolak masuk ke dalam wad.



Dalam pukul 11 pagi, doktor datang ke katil untuk beri penerangan tentang masalah Angah. Sebenarnya Angah tak boleh ambil karbohidrat terlalu banyak. Lebih-lebih lagi pada waktu malam. Jika kandungan karbo berlebihan dalam badan, kadar gula meningkat sekaligus kadar gula menurun dan menyebabkan otot lemah dan tak berupaya untuk bangun.

Jadi selepas ni, waktu makan malam adalah sebelum pukul 7 malam. Untuk supper, boleh makan protin (ayam,ikan,daging) dan fiber (sayuran dan buahan) sahaja.

Kena jaga pemakanan sebab orang yang ada sakit ni, senang nak kena kencing manis.

Apa-apa pun syukur Alhamdullilah sebab dah tahu sakit sebenar. Sebelum ni, Angah penah jugak di serang sakit lemah otot ni, Tapi kami semua ingat effect dari dia eksiden dulu. Rupa-rupanya masalah garam.

Sampai sini dulu.

Peace! ^_^

Friday, 21 November 2014

Mangga Asam Boi

Hi,

Semalam ikut si laki pegi kedai buah. Ternampak mangga muda. Terus terbayang mangga asam boi yang tengah hangat di media sosial. Sungguh terliur tiap kali tengok gambar mangga asam boi tu. Si laki tanya, awak ni mengandung ke? Hahaha..... Asal pompuan makan mangga muda je, terus kata mengandung.

Tapi kalau mengandung pun, Alhamdullilah..... rezeki Allah. Ok, berbalik pasal mangga asam boi tadi. Saya pun beli lah sebijik mangga muda. Beli sebijik sebab nak try buat. Kot-kot tak jadi, tak lah rugi sangat. Kang takde sape nak makan. Buang macam tu je. Membazir pulak.

Balik rumah, tak tunggu lagi, terus buat mangga asam boi.



Sedap oiiiii..... Senang pulak tu buat nya.

Mangga muda + gula + garam + asam boi + cili. (gula dan garam agak2 ikut berapa banyak mangga)

Voilaaa!

SEGMEN BLOGWALKING BY DJH

Jom Join Segmen ni....
Boleh blogwalking skali.
Tambah-tambah kenalan.

^_^


Klik banner di atas untuk join!

Segmen Ina Sazali Mencari Rakan Bloglist 2015

Hi.
Salam Jumaat.
Selamat berhujung minggu.

Jom ceriakan hari ni dengan join Segmen Ina Sazali.

^_^

Klik banner untuk memeriahkan segmen.




Wednesday, 19 November 2014

Kesian "Mah"

Hi,

Semalam banyak betul saya baca entry tentang "Surat Untuk Mah". Suaminya berlaku curang gara-gara Mah yang gemuk dan busuk..

Kesian saya rasakan pada kaum isteri yang diperlakukan begitu oleh si suami. Seolah-olah gemuk dan busuk tu adalah tiket untuk suami 'makan luar'.

Saya mohon pada Allah Yang Esa agar rumahtangga saya terpelihara.



Perempuan yang bergelar isteri dan ibu ni multitasking. Boleh buat macam-macam benda dalam satu masa.

Sedang jadi suri rumah sepenuh masa saja sudah tak cukup tidur, apatah lagi jika yang bekerja?

Balik saja ke rumah, tanpa salin pakaian, terus urus anak-anak mandi. Kemudian bergegas masuk ke dapur untuk masak makan malam. Dapat pula jenis suami yang tak memahami. Tak ada rasa langsung nak membantu isteri mengurus rumahtangga. Pada hemah dia, urusan rumah adalah tanggungjawab isteri. Sedangkan isteri juga bekerja membantu suami mencari rezeki dan membaiki ekonomi keluarga. T_T

Si suami, pulang dari tempat kerja, terus membongkang di depan TV. Minta isteri buatkan air dan sediakan air mandian. Sedangkan isteri yang juga baru pulang bekerja kelam kelibut menguruskan itu dan ini.

Wahai suami, kesian lah sikit pada isteri anda tu~

Saya sudah berkahwin. Suami saya juga kadang-kadang perangainya begitu bila pulang dari tempat kerja. Tapi di waktu pagi, dia rajin bantu saya. Oleh kerana saya masak pagi untuk makan tengahari, suami saya ambil tugasan mengemas tempat tidur dan sidaikan pakaian yang saya basuh waktu malam.

Alhamdullilah.. Moga suami saya terus membantu saya mengurus rumahtangga sampai ke akhir waktu.

Para suami, jika anda lihat isteri anda selebet, masam dan busuk, apa kata anda ambil tugasan mengurus anak sebentar? Beri peluang isteri anda berdandan dan berwangian untuk anda. Lebih elok macam tu dari 'makan luar' yang sah-sah statusnya TIDAK HALAL.

Apa-apa pun, kita berserah pada Allah. Allah dah sediakan yang terbaik untuk kita. Segala ujian yang Allah berikan adalah untuk menguji tahap keimanan kita.

JIKA andai kata saya berada dalam situasi seperti Mah, saya mohon agar saya diberi kekuatan dan ketabahan. Allah sentiasa ada dengan kita. Mohon agar rumahtangga kita harmoni sentiasa.

:-)

Monday, 17 November 2014

1st GiveAway by Anamizu

Hi!

Selamat Isnin.
Macam biasa, Monday Bluessss...
Tapi mari ceriakan hari anda dengan Giveaway ni!

^_^





Friday, 14 November 2014

Bad Mood

Hi..

Assalamualaikum.....

Saat aku menaip entry yang tidak ada manfaat ini, hujan sedang turun dengan selebat-lebatnya.
Entry ini hanya sekadar entry yang berupa bebelan dan repek kan yang tak perlu di ambil pusing kisahnya oleh sesiapa.

Sebelum aku merepek lebih jauh lagi, aku nak cerita sikit tentang hari ini.

Dalam sejarah hidup aku, aku makan 5 BIJI KARIPAP untuk sarapan. Diiringi sebungkus biskut Tiger Choc Banana. Dan aku masih rasa lapar. T_T

Tengahari tadi, aku dan Angah keluar lambat sikit sebab tolong boss no.2 packing barang yang nak di courier. Keluar lambat 30min. Masa tengah siap-siap nak gerak tu, boss tiba-tiba tanya,

"Korang tak nak pegi makan ke?. After lunch Ariff kena pergi side."

Aku jawab dalam hati. "Kau ni dah kenapa boss? Kau tak nampak atau buat-buat buta?"

Baran aku naik dengan tak semena-mena. Dengan perut lapar ditambah dengan soalan yang tak berakal cenggitu buat aku rasa nak marah.

On the way balik rumah, kami singgah di mamak. Beli kari kambing sikit untuk tambah lauk yang ada. Aku cakap dengan mamak tu, bungkuskan kari ni dengan harga RM4. Dapat berapa banyak korang tahu? Tak sampai sesenduk pun! T_T

Aku punya naik radang, aku tanya mamak tu dengan nada suara yang kuat dan aku rasa agak menengking jugak lah.

"Macam ni RM4?!!.." - Mamak tu hanya terpinga-pinga.

Aku mintak papadom sekali. Tengok aku dah marah cenggitu, mamak tu kira papadom aku cuma 50sen jek. Lepas ni, memang aku tak kan pegi lagi mamak kedaung nak cepat kaya tu. Tak berhagak kau punya mahal ekh? Menyirap betul.

Angah hanya diam. Bila sampai je rumah, Angah terus bagi kucing-kucing aku makan. Dia tahu aku tengah takde mood.

Tapi yang buat aku terfikir sekarang ni, KENAPA AKU TAKDE MOOD?

T_________________T




Thursday, 13 November 2014

BEST TAK KAWEN?

Hi,

Baru tak baru sangat la kawen kan? Dah masuk 3 minggu pun. Sekali pun tak penah masak lagi.. hewww....

Bukan pemalas hokeh? Cuma belum berkesempatan. Husband and wife sibuk memanjang. Tambah pulak sang suami sibuk ber overtime. Sebagai isteri yang bajet comel, sang suami mengharapkan dapat lah mengadap muka isteri dia ni setiap masa. Phewww....... Jadinya, terpaksa lah aku tunggu dia buat OT. Aku duduk di meja dia main henpon. ^_^

Ok ok..... tahu dah. Orang kata baru kawen semuanya indah-indah belaka. Tak dapat tengok muka laki/bini sejam pun dah tak keruan. Haha...



Ni ami aye. Nama dia Ariff Ussman bin Mohd Sharif. Nama komersial Angah Sharif. Aku kenal dia waktu di sekolah dulu. Kami sekolah Teknik Batu Pahat. Dia ni top student dulu. Hot stuff bak kata budak-budak sekarang.

Dia ni nakal. Tapi entah kenapa, hati ni tetap suka. Tapi kami tak bercinta masa sekolah dulu. Cuma minat-minat je dari jauh. Rasa tak layak lah nak bergandingan dengan dia. ANGAH SHARIF kottt... Jadi kegilaan ramai anak gadis waktu tu. Aku pulak hanya lah gadis biasa yang tak menarik. T_T

Lepas masuk U baru lah kami start rapat. Tapi kami tak penah declare "start sekian haribulan, i boifren u, u gelfren i". Tak penah. Kami rapat dan masing-masing paham sendiri.

Sekarang ni dah jadi suami isteri yang sah.

Alhamdullilah............ ^_^

Dah 3 minggu bergelar isteri, ramai yang tanya, BEST TAK KAWEN?

Aku sekadar senyum je lah. Kalau nak cerita best ke tak, dari segi berkasih-sayang dan bergurau senda, tentu lah best. Masih baru lagi kan? Inai kat kuku ni pun masih ada lagi.

Tapi dari segi lain, aku rasa super duper BEST!.. Sebab, tiap kali aku buat apa-apa, even pandang dan senyum pada suami pun, aku dah dapat PAHALA. Tu lah yang paling nikmat sekali. Best sebab semua benda pun aku dapat ganjaran baik. Sayangnya Allah pada hamba-Nya. Aku sangat bersyukur.